HISTORIA JA TAVOITTEET

Seppä on aina ollut erittäin kunnioitettu ja arvostettu käsityöammatti. Toisen maailmansodan jälkeen teollisen tuotannon voimistuminen vähensi sepäntyön kysyntää ja koko ammattikunta oli vaarassa kadota Suomesta. Taontatyö ja sen kehittäminen nykyaikaisen yhteiskunnan tarpeita vastaavaksi toiminnaksi on kuitenkin tärkeä osa maamme kulttuuria ja taideteollisuutta. Tätä asiaa edistämään perustettiin Taidesepät ry vuonna 1979. Yhdistyksen tarkoituksena on vaalia ja kehittää seppien ammattitaitoa sekä edistää metallikäsityön käyttöä ja näkyvyyttä arkkitehtuurissa ja tuotesuunnittelussa.

Taideseppien perustaminen ajoittui samaan aikaan, kun kaikkialla maailmassa arvioitiin uudelleen sepäntyön mahdollisuuksia modernissa yhteiskunnassa. Suomessa Taideseppien kunniajäsen Kauko Moisio vaikutti merkittävästi 1960-80-luvuilla siihen, että nykyaikainen sepäntyö hyväksyttiin taideteollisuudeksi. Moision taokset mm. Temppeliaukion kirkossa ovat tärkeä osa muotoilumme historiaa. Keski-Euroopassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa kolmenkymmenen viime vuoden aikana vahvasti esille noussut moderni metallikäsityö onkin syrjäyttänyt sitkeän myytin kuolevalla alalla työskentelevästä likaisesta kyläsepästä. Tällä hetkellä yleinen mielikuva sepän ammatista on siirtymässä kohti vallitsevaa todellisuutta. Moderni seppä on metallialan huippuammattilainen, jonka töissä yhdistyvät sekä materiaalin että muodon hallinta. Tavoitteena on luoda yksilöllisiä ja kestäviä esineitä, jotka ovat laadukkaita niin esteettisesti, funktionaalisesti kuin teknisesti.

Kahdenkymmenenviiden vuoden ajan Taidesepät ry on aktiivisesti ylläpitänyt sepän ammattitaitoa. Alun muutaman hengen perustajaryhmästä on kasvanut noin sata jäsentä käsittävä järjestö. Jäsenistöön kuuluu niin kansainvälisesti palkittuja seppämestareita ja muotoilijoita kuin juuri alasta kiinnostuneita harrastajia. Jokainen jäsen voi yhtä lailla ylpeänä siirtää osaamistaan nuoremmille sukupolville. Perinteet jatkuvat ja mikä tärkeintä, kehittyvät .

Sepäntyötä käsitteleviä artikkeleita ja kirjoituksia:

PDF: Loviisan Sanomat 4.7.2003

PDF: Samuli Alonen 24.3.2001

PDF: Muoto 4/1992

PDF: Antti Salminen: 'Kovan linjan muotoilua - kommentteja sepäntyön ja modernin arkkitehtuurin välisestä suhteesta ja sen kehittämisestä'. Taideteollisen korkeakoulun Master of Arts-lopputyö 2003